Skapar skrivarprofiler

 
 
 
 
Bildbehandling B är slut och vi har nu påbörjat kursen Fördjupning i Bildbehandling! 
Just nu håller vi på och skapar skrivarprofiler, vilket är lite en konst i sig. Först printar man två testkartor med en massa färgrutor på, sedan mäter man av raderna med en spektrofotometer (som syns på första och sista bilden), skapar en skrivarprofil utifrån värdena som läses in, kontrollerar färgrymden i ett speciellt program (det vi gör på första bilden), printar ut en ny pappersremsa med färgrutor med hjälp av den nya profilen, läser av den med spektrofotometern (det vi gör på sista bilden), jämför värdena med "de korrekta" i ytterligare ett program. Är alla värden korrekta printar man en testbild för att kontrollera resultatet även med ögonen, så att man inte bara förlitar sig på siffrorna... :)
 
Så det är en del! Skrivarprofiler gör man varje gång man har ett nytt papper till en ny skrivare, där det inte redan finns några profiler att få tag på. Allt för att utskrifterna ska bli så korrekta som möjligt. :)
 
// Elin

HERB RITTS

Förra veckan besökte vi Fotografiska för att spana på Herb Ritts In full Light. Han fokuserar på renja linjer, grafisk enkelhet, svartvitt, kontrast och mycket nakna kroppar. För mig är han dock mest känd för att ha regisserat världens kanske vackraste musikvideo Wicked Game. I slutet på januari har vi fått i uppgift att bildbehandla två bilder uifrån just Herb Ritts, kanske visar resultatet här sen. 
 
Caroline
 
 
 

Äventyr & rosa bullar.

Vi backar bander lite, till några veckor före jul. Vi fick lämna vår mörka konstnärsverkstad och datorer för att bege oss ut i den fräscha höstluften. Och vilken dag vi fick! Dagen började med besök till det nyrenoverade Konstbiblioteket som öppnat upp sitt arkiv för oss dagen till ära. Konstbiblioteket är helt enkelt Moderna Museets och Nationalmuseums gemensamma bibliotek för konst, fotografi och design. Definitivt värd ett besök, två eller tre. Ett smakprov av fotoböcker var framplockat och låt mig säga att det var ett riktigt gottigt smörgåsbord för den intresserade. Efter att ha frossat i några timmar begav vi oss vidare mot fräna La Machine och därefter de trevliga grabbarna på Retucheriet. Kameran fick tyvärr stanna i väskan pga sekretess under studiebesöken men här är några snapshots från dagen jag skramlade ihop för den intresserade!

 
 
/Annika Östman (I rutig skjorta i fönstret!)